Gå direkt till innehåll
Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel lanseras endast i ett begränsat parti från den 11 augusti i Systembolagets TSV-sortiment.
Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel lanseras endast i ett begränsat parti från den 11 augusti i Systembolagets TSV-sortiment.

Pressmeddelande -

​Nyhet! Exklusiv lansering av Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2018

Den 11 augusti släpps ett begränsat parti österrikisk grüner veltliner från Weingut Jamek i Systembolagets exklusiva TSV-sortiment.

Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2018 är ett friskt och fruktigt vin från regionen Wachau i Österrike. Med sin smak av gröna äpplen, stenfrukter och en integrerad syra passar det utmärkt som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Kategorin Steinfeder karaktäriserar doftande, lätta viner med upp till 11,5 %. Därefter följer Federspiel med viner på 11,5-12,5 %. De mest alkoholstarka vinerna från 12,5 % bär namnet Smaragd.

Druvsorten grüner veltliner är en av Österrikes mest odlade druvor. Druvorna till detta vin kommer från Weissenkirchen i Wachau. Närmare bestämt från Stein am Rain, en terrasserad odling i Ried Kollmitz i Joching. Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj i år blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att det får ett geografiskt ursprungsskydd avseende vinproduktionen.

Jameks vinodlingar ligger vackert belägna på terrasser längs floden Donau några mil nordväst om huvudstaden Wien i hjärtat av Wachau. Jordmånen består av lössjord, en lös vindavsatt avlagring som består av silt som domineras av kvarts.

Druvorna handplockas försiktigt och ligger med skinnkontakt i cirka åtta timmar innan de pressas varsamt. Sedan vilar druvmusten i 24 timmar innan långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden.

Weingut Jamek är en av Österrikes bästa vingårdar och deras viner får ofta höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaff-guiden.

FAKTA: Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2018

Artikelnr: 90163
Producent: Weingut Jamek, www.jamekwein.at
Druvsorter: Grüner Veltliner.
Land: Österrike.
Distrikt: Druvodlingar på fyra hektar finns i Weissenkirchen i kvalitetsvindistriktet Wachau.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Frisk smak med gröna äpplen, örter, stenfrukter och en integrerad syra.
Färg: Ljus gulgrön.
Vinifieringsteknik: Druvorna är handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden.
Årgång: 2018.
Alkoholhalt: 12,5%.
Volym: 750 ml.
Passar till: Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Pris: 169 kronor.
Leverantör: Heba Food & Beverages AB.

FAKTA: Weingut Jamek.

Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen. Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska endruvsviner. Företagets vingårdar omfattar idag 25 hektar och är främst planterade med Riesling och Grüner Veltliner. Vingårdarna ligger på terrasserade sluttningar mot Donau. Detta gör att alla druvor måste skördas för hand. Vinmakare är Herwig Jamek och Volker Mader.

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985.  Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. 

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat innehåll

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige