Gå direkt till innehåll
Jamek Ried Liebenberg Grüner Veltliner Smaragd 2012 finns i Systembolagets beställningssortiment från 1 juni.
Jamek Ried Liebenberg Grüner Veltliner Smaragd 2012 finns i Systembolagets beställningssortiment från 1 juni.

Pressmeddelande -

Exklusiv grüner veltliner släpps i begränsat parti

I juni kommer inte bara ett, utan två kvalitetsviner från österrikiska Weingut Jamek.
Som vi tidigare berättat lanseras en grüner veltliner Federspiel 2018 i TSV-sortimentet den 10 juni.
Nu kan vi även presentera att det från den 1 juni släpps ett ytterst begränsat parti av det exklusiva kvalitetsvinet Jamek Ried Liebenberg – Grüner Veltliner Smaragd 2012 i Systembolagets beställningssortiment. 

Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. De mest alkoholstarka vinerna från 12,5 % bär namnet Smaragd och här hittar vi viner som ofta är möjliga att lagra.

Jamek Ried Liebenberg – Grüner Veltliner Smaragd 2012 är ett aromrikt vitt vin som är nyanserat och strukturerat torrt med hög syra. Vinet har inslag av frukt som gula plommon och päron. Det går även att urskilja en viss kryddighet, mineraler och svaga inslag av örter.

Vinregionen Wachau i Niederösterreich ligger vackert belägen längs den smala Donau-dalen ungefär en timme från huvudstaden Wien i Österrike. Här växer flera av vinerna på branta terrasser ner mot floden. Härifrån kommer några av de största vita vinerna i världen, framför allt av druvorna grüner veltliner och riesling. Jordmånen på bergssluttningarna är unik, likaså klimatet med varma, torra somrar och svåra vintrar, vilket ger vinerna sin karaktäristiska fruktighet.

År 2012 var ett år där en torr vinter med mycket låga temperaturer på ner till -20°C följdes av en varm marsmånad. April inleddes med frost, men slutet av månaden var varm. I mitten av maj slog frosten till igen, men sommaren var mycket torr och skörden kunde starta tidigt i mitten av september och höll på till den 10 november. Det här året gav mycket balanserade, täta, rent tonade viner med god potential.

Vinet som släpps i TSV-sortimentet den 10 juni är Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel 2018, ett friskt österrikiskt vin med toner av gröna äpplen, örter, stenfrukter och integrerad syra och passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk eller ljust kött. Läs mer här: Nyhet i TSV-sortimentet

Weingut Jamek är en av Österrikes bästa vingårdar, och deras viner får ofta höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaff-guiden.

FAKTA: Jamek Ried Liebenberg – Grüner Veltliner Smaragd 2012

Artikelnr: 7178101
Alkoholhalt: 13,5%.
Pris: 319 kr.
Land: Österrike.
Volym: 750 ml
Förpackning: Flaska.
Druvsorter: Grüner veltliner.
Doft/Smak: Nyanserat och strukturerat torr, hög syra, inslag av gula plommon, päronkaraktär, kryddig, mineralig, svag örtighet, aromrik.
Färg: Ljusgul med grön nyans.
Användning: Serveras vid cirka 8-10 °C som aperitif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Produktionsområde: Druvodlingar på fyra hektar som till hör vinberget Liebenberg i kvalitetsvindistriktet Wachau.
Vinifikation: Druvorna är till största delen handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden. Därefter lagras vinerna i stora ekfat innan buteljering.
Producent: Weingut Jamek, www.jamekwein.at
Leverantör: Heba Food & Beverages.

FAKTA: Weingut Jamek

Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen. Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska endruvsviner. Företagets vingårdar omfattar idag 25 hektar och är främst planterade med riesling och grüner veltliner. Vingårdarna ligger på terrasserade sluttningar mot Donau. Detta gör att alla druvor måste skördas för hand. Vinmakare är Herwig Jamek och Volker Mader.

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985.  Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. 

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat innehåll

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige