Gå direkt till innehåll
I dag den 8 juli lanseras den nya efterlängtade årgången av Jamek Stein am Rain 2021. En frisk, fruktig och kryddig grüner veltliner från Weingut Jamek, en av Österrikes främsta vingårdar.
I dag den 8 juli lanseras den nya efterlängtade årgången av Jamek Stein am Rain 2021. En frisk, fruktig och kryddig grüner veltliner från Weingut Jamek, en av Österrikes främsta vingårdar.

Pressmeddelande -

Ny årgång av JAMEK Stein am Rain Federspiel 2021

I dag den 8 juli lanseras den nya efterlängtade årgången av Jamek Stein am Rain 2021. En frisk, fruktig och kryddig grüner veltliner från Weingut Jamek, en av Österrikes främsta vingårdar.

Grüner veltliner kallas med rätta för Österrikes nationaldruva. Stein am Rain 2021 Federspiel är som ett skolboksexempel på hur ett sådant vitt vin ska smaka. Det är friskt och fruktigt med toner av päron, vitpeppar, honungsmelon, persika och lime. Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött.
Nu tar årgång 2021 plats i Systembolagets TSV-sortiment. 3.600 flaskor har skeppats till Sverige av denna välrenommerade grüner veltliner.

Om Weingut Jamek

Producenten Jamek är känd för sina eleganta och välbalanserade viner på druvorna grüner veltliner och riesling. Här i Weissenkirschen i området Wachau utanför Wien, har familjen Jamek odlat vin i fyra generationer. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner. I dag drivs vingården av Herwig och Julia Jamek. De producerar viner som genomgående får fina betyg i den välkända österrikiska Falstaff-guiden.

Området Wachau

Området längs Donau mellan Melk och Krems kallas Wachau. Härifrån kommer några av världens bästa vita viner. Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Viner på 11,5-12,5% kallas Federspiel.
Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

Årgång 2021

Det är alltid spännande när ett omtyckt vin kommer i en ny årgång. Det österrikiska vinåret 2021 sammanfattas av kristallklara viner från perfekta druvor. Vinmakarna i regionen är oerhört stolta över sina härligt harmoniska vita viner som fick en lång växttid. Det resulterade i viner med mycket aromer och smak men samtidigt med hög syra som gör dem extremt fräscha.
När det gäller grüner veltliner-druvan, så har årgången 2021 förutom de obligatiskt peppriga aromerna även gett uttalade toner av stenfrukt och en krämig, mjuk munkänsla.

Omdöme om detta vin

Denna årgång av Stein am Rain har provats av den kände vinkritikern och tillika Falstaffs chefredaktör Peter Moser, som gav det 91 Falstaff-poäng. Han noterade särskilt de fina örttonerna, en hint av gröna äpplen, delikat tobak och subtila citrusnyanser. Vidare uppskattade han fina fruktnyanser och en liten ton av kola. Han kallade det ett bra tillbehör till mat.

FAKTA: Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2021

Artikelnr: 90163
Producent: Weingut Jamek
Druvsorter: Grüner Veltliner.
Land: Österrike.
Distrikt: Druvodlingar på 25 hektar finns i Weissenkirchen i kvalitetsvindistriktet Wachau.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Frisk smak med toner av päron, vitpeppar, honungsmelon, persika och lime.
Färg: Ljust gulgrön.
Vinifieringsteknik: Druvorna är handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden. Vinet lagras sedan på träfat.
Årgång: 2021.
Alkoholhalt: 12,5%.
Volym: 750 ml.
Passar till: Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Pris: 173 kronor.

FAKTA: Weingut Jamek

Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen av familjen Jamek. Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska endruvsviner. Företagets vingårdar omfattar idag 25 hektar och är främst planterade med Riesling och Grüner Veltliner. Vingårdarna ligger på terrasserade sluttningar mot Donau. Detta gör att alla druvor måste skördas för hand. Vinmakare är Herwig Jamek och Volker Mader.

Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985.  Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. 

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat innehåll

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige