Gå direkt till innehåll
Den 6 juli är det dags för lansering av den nya årgången av Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel. Ett friskt och fruktigt vitt vin från Österrike.
Den 6 juli är det dags för lansering av den nya årgången av Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel. Ett friskt och fruktigt vitt vin från Österrike.

Pressmeddelande -

Säljstart idag för Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2020

I dag den 6 juli släpps den nya årgången av Stein am Rain 2020 från Weingut Jamek i Systembolagets TSV-sortiment. En klassisk och omtyckt grüner veltliner från en av Österrikes främsta vingårdar.

Stein am Rain 2020 är ett friskt och fruktigt vitt vin gjort på den österrikiska nationaldruvan grüner veltliner. Smaken har toner av päron, vitpeppar, honungsmelon, persika och lime. Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött.

Druvorna handplockades mellan den 30 september och den 2 oktober 2020 på naturskönt belägna terrassodlingar längs med den vindlande floden Donau. Jordmånen består av så kallad lössjord som är mycket porös och rik på kalk. Här i Weissenkirschen i området Wachau utanför Wien, har familjen Jamek odlat vin i fyra generationer. I dag med Herwig och Julia Jamek i spetsen.

Stein am Rain 2020 är av kategorin Federspiel, vilket kännetecknar viner med en naturlig alkoholhalt mellan 11,5 och 12,5 %. 

Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv. I maj förra året blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område. Det innebär att det får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

Weingut Jamek är en av Österrikes främsta vingårdar och deras viner får ofta höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaff-guiden. Just detta vin från 2020 fick 91 poäng och man noterade särskilt den subtila fruktiga sötman, den integrerade syrastrukturen och antydningen till lime och mineraler.  

Stein am Rain 2020 lanseras i Systembolagets TSV-sortiment den 6 juli. Endast 3.000 flaskor har tagits in till Sverige för denna exklusiva lansering.


Om årgång 2020:
Denna årgång av Stein am Rain har provats av Sofia Ander från Din Vinguide. Hon skriver så här:

Full pott – 100 procent grüner veltliner och samma siffra på druvtypicitet. Mix på vitpeppar, aprikos, grapefrukt och grön frisk melon. Tillgängligt och skönt runt redan med litet grepp och lagringskapacitet absolut, men långt ifrån ett måste. Fisk i folie med örter och mycket smör… mmm.


Några svenska röster om Stein am Rain årgång 2018:

Generöst, fruktigt, munfyllande och med mycket tydliga drag av vitpeppar och våta stenar. Skolboksexempel på grüner veltliner till kräftkalaset. 16/20 poäng.
Dagens industri Weekend 21/8-20

Vit persika, krusbär och vitpeppar, det här är en skolboksgrüner i sval stil. Kanske är den lite blek i sin ungdom, men Jamek med lite ålder är i mitt tycke en riktigt bra deal med tanke på priset. Köp och lagra ett par år.
Pär Strömberg, Winetable, 11/8-20

FAKTA: Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2020
Artikelnr: 90163
Producent: Weingut Jamek
Druvsorter: Grüner Veltliner.
Land: Österrike.
Distrikt: Druvodlingar på 25 hektar finns i Weissenkirchen i kvalitetsvindistriktet Wachau.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Frisk smak med toner av päron, vitpeppar, honungsmelon, persika och lime.
Färg: Ljust gulgrön.
Vinifieringsteknik: Druvorna är handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden.  
Årgång: 2020.
Alkoholhalt: 12,5%.
Volym: 750 ml.
Passar till: Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Pris: 173 kronor.

FAKTA: Weingut Jamek
Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen av familjen Jamek. Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska endruvsviner. Företagets vingårdar omfattar idag 25 hektar och är främst planterade med Riesling och Grüner Veltliner. Vingårdarna ligger på terrasserade sluttningar mot Donau. Detta gör att alla druvor måste skördas för hand. Vinmakare är Herwig Jamek och Volker Mader.

Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985.  Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. 

Presskontakt

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat material

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige