Gå direkt till innehåll
Den 11 februari lanseras Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2020. En frisk och fräsch riesling från Wachau-distriktet i Österrike.
Den 11 februari lanseras Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2020. En frisk och fräsch riesling från Wachau-distriktet i Österrike.

Pressmeddelande -

Ny årgång! Nu kommer en ny årgång av Jochinger Riesling Federspiel 2020

Den 11 februari lanseras årgång 2020 av exklusiva Jamek Jochinger Riesling från Weingut Jamek, en av Österrikes främsta vingårdar. Endast 3.000 flaskor levereras till Sverige och Systembolagets TSV-sortiment.

De flesta vinkännare känner till och uppskattar de vita, friska och fruktiga vinerna från DAC-området Wachau i Österrike. De bästa vinerna, liksom detta, imponerar med härligt fruktiga aromer, kryddiga toner och fin syra.

Producenten Jamek är känd för sina eleganta och välbalanserade viner på druvorna grüner veltliner och riesling. I år är det 110 år sedan vingården grundades och i dag drivs den av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner. Weingut Jamek åtnjuter genomgående höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Karaktär

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2020 är ett fruktigt vitt vin med aromer av gula plommon, äpple och persika. Den fräscha syran ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten. Vinet passar utmärkt till fisk och skaldjur, men är även ett mycket bra val till ljust kött som kyckling. Prova gärna till kryddiga asiatiska rätter eller sushi.

Årgång 2020

Det är alltid spännande när ett omtyckt vin kommer i en ny årgång. Året 2020 startade med höga temperaturer i Wachau, med endast lite nederbörd och ganska sen frost i mars, vilket gjorde att knoppningen kom igång först i mitten av april. Under blomningsperioden var vädret kallt och regnigt. Sommaren var däremot riktigt bra för de nya skotten med omväxlande värme och regn. I slutet av augusti kom en hagelstorm vilket gjorde att odlarna noga fick välja ut sina druvor under skörden.

Druvorna till just detta vin plockades för hand mellan den 20 och 22 oktober 2020 och har bearbetats försiktigt och traditionellt. Vinet har därefter fått jäsa långsamt i ståltank under tempererade förhållandet. Resultatet blev ett vin av hög kvalitet med lagom mycket alkohol och en frisk, härlig syra.

Området Wachau

Vinet växer på branta terrasser ner mot floden Donau som ringlar sig genom området. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna.

Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Viner på 11,5-12,5% kallas Federspiel. Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.


Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

FAKTA: Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2020

Artikelnr: 9542701
Producent: Weingut Josef Jamek.
Druva: Riesling.
Land: Österrike.
Distrikt: Wachau, Niederösterreich.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Fruktig, nyanserad doft med inslag av plommon, äpple och persika.
Färg: Ljusgul.
Vinifieringsteknik: Handplockade druvor som långsamt fått jäsa i ståltankar under tempererade förhållanden.
Årgång: 2020.
Alkoholhalt: 12,5%
Volym: 750 ml.
Förpackning: Flaska.
Passar till: Serveras vid 8-10 °C till rätter av fisk och skaldjur, kyckling och kryddiga asiatiska rätter samt sushi.
Pris: 173 kronor.
Tillgängligt antal flaskor: 3 000 st. Säljstart 11 februari 2022.
Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985.  Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. 

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat innehåll

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige