Gå direkt till innehåll
Populära Jamek Jochinger Riesling är tillbaka med ny årgång 2023!

Pressmeddelande -

Populära Jamek Jochinger Riesling är tillbaka med ny årgång 2023!

Dags igen för en ny årgång av omtyckta Jamek Jochinger Riesling i Systembolagets TSV-sortiment. Den 5 april lanseras årgång 2023 av denna exklusiva riesling från Weingut Jamek, en av Österrikes främsta vingårdar. I år levereras endast 3.000 flaskor till Sverige.

Jamek Jochinger Riesling 2023 är ett friskt och fruktigt vitt vin med gula tropiska fruktnyanser, saftiga vita persikor och en hint av färskt apelsinskal. Den eleganta syran och mineraler med stänk av salt och citron ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten. Vinet passar utmärkt till fisk och skaldjur, men är även ett mycket bra val till ljust kött som kyckling. Prova även gärna till kryddiga asiatiska rätter eller sushi.

Weingut Jamek

Producenten Jamek är känd för sina eleganta och välbalanserade viner på druvorna grüner veltliner och riesling. I dag drivs vingården av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner. Weingut Jamek åtnjuter genomgående höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Årgång 2023

"Druvorna var särskilt välsmakande under 2023 och vi förväntar oss att vinet är av enastående kvalitet", säger vinmakare Herwig Jamek.

Vinåret 2023 började visserligen med svalt och fuktigt väder, men från mitten av maj kom solen och det torra, varma vädret fortsatte under sommaren. Vinstockarna hade dock fått optimalt med vatten under våren och klarade sig bra. Blomningen var sen och i augusti kom rikligt med nederbörd. Men därefter kom värmen tillbaka och skörden kunde komma i gång som planerat.

Jamek Jochinger Riesling 2023

Druvorna till just detta vin plockades för hand den 17 oktober 2023. Efter att ha bearbetats traditionellt och försiktigt, har vinet sedan fått jäsa långsamt i ståltank under tempererade förhållandet. Resultatet blev ett vin av hög kvalitet med gula tropiska fruktnyanser, saftiga vita persikor och en hint av färskt apelsinskal. Den eleganta syran och mineraler med stänk av salt och citron ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten.

Området Wachau

Vinet växer på branta terrasser ner mot floden Donau som ringlar sig genom området. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna. Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj 2020 blev området utnämnt till DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau fått ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

FAKTA: Jamek Jochinger Riesling 2023

Artikelnr: 95427
Producent: Weingut Josef Jamek.
Druva: Riesling.
Land: Österrike.
Distrikt: Wachau, Niederösterreich.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Fruktig, nyanserad doft med gula tropiska fruktnyanser, saftiga vita persikor och en hint av färskt apelsinskal. Den eleganta syran och mineraler med stänk av salt och citron ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten.
Färg: Ljusgul.
Vinifieringsteknik: Handplockade druvor som långsamt fått jäsa i ståltankar under tempererade förhållanden.
Årgång: 2023.
Alkoholhalt: 13 %
Volym: 750 ml.
Förpackning: Flaska.
Passar till: Serveras vid 8-10 °C till rätter av fisk och skaldjur, kyckling och kryddiga asiatiska rätter samt sushi.
Pris: 211 kronor.
Tillgängligt antal flaskor: 3 000 st. Säljstart 5 april 2023.
Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Läs mer: https://heba.se/vin-ol/jamek-j...


Några pressröster om årgång 2021 (lanserades 2023):

”Du har fått tag på spänstig vit sparris till ett högst rimligt pris, så här när det är högsäsong. Hollandaisesåsen har du gjort extra syrlig med finrivet citronskal och pimpat med körvel, allt för att din favoritriesling ska sjunga i samma tonart. Med pigg syra, lime, stenkross och krämig rondör stämmer vinet upp i rymliga rieslingglas. Vintern rasar." Betyg 5; 87/100 p – Alf Tumble, DN 23-04-27

"Familjeägda Weingut Josef Jamek odlar Österrikes vita ”nationaldruva” grüner veltliner – och riesling förstås. Detta vin har en härligt flirtig och lättsam ton, med smaker som drar åt gula päron och äpplen, vita blommor och mycket citrus. Ett uppfriskande vin till skaldjuren." Kvalitetsbetyg: 8/10; 4 fyrar/5 – Marie Oskarsson, GP 23-03-10

"Fjäderlätt från Österrikisk klassproducent. Aromatisk av päron, äpple och krusbär, grönfruktig med stenfrukt, omogen persika och vita smultron. Tät men lätt, med energisk elektrisk syra, vibrerande struktur och vagt skalbeskt citruszestigt, örtkryddigt avslut. Josef Jameks dotter driver i dag gården i pappas anda fokuserande på produktion av torra endruvsviner.” – Pär Strömberg, Winetable 23-03-08

"Stramt och lätt återhållsamt. Citronskal, rökig mineral, stenkross och underliggande riesling-kraft lyder dagens status. Om några år blir det mer av allt, så tipset är med andra ord lite lagring. Sparrisen får vänta till 2024 och framåt!" – Sofia Ander, Din Vinguide.se 23-03-10

"Ung, frisk och aromatisk riesling med päron, vita persikor, äpplen, citrusskal, lite grapefrukt, kalk, mineraler, och en gnutta restsötma som gör sig påmind i eftersmaken. Lättgillat, friskt och alldeles lysande till vinkokta musslor med lite hetta." – Christian Stojkovic, Vinbanken 23-03-08

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985. Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. Varje dag levererar vi mat- och dryckesupplevelser utöver det vanliga.

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages

Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige