Gå direkt till innehåll
Jamek Stein am Rain 2023 lanseras den 30 augusti.
Jamek Stein am Rain 2023 lanseras den 30 augusti.

Pressmeddelande -

Ny årgång: Jamek Stein am Rain Federspiel 2023 - elegant vitt vin från Österrike

Den 30 augusti är det dags för den nya årgången 2023 av populära Jamek Stein am Rain Federspiel. Ett härligt fruktigt vitt vin på grüner veltliner-druvan som passar perfekt till fisk och skaldjur eller ljust kött.

Vinet provades nyligen av den välkände vinkritikern Peter Moser i Falstaff. Han gav vinet 91 poäng med följande kommentar:

”Saftigt, elegant, fruktigt och gott matvin med inslag av ängsörter, mjuka toner av passionsfrukt, en hint av grapefruktzest och mineraltouch.”

Om Weingut Jamek

Vinet kommer från Weingut Jamek, som ligger i Weissenkirchen i DAC- området Wachau, ca 9 mil väster om Österrikes huvudstad Wien. Jamek är känd för sina eleganta och välbalanserade viner på främst nationaldruvan grüner veltliner och riesling. Viner som genomgående får fina omdömen i den välkända österrikiska Falstaff-guiden.

I dag är det fjärde generationen som driver vingården, med Julia och Herwig Jamek i spetsen. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner.

Om DAC-området Wachau

Wachau ligger vid den omsjungna floden Donau, mellan orterna Melk och Krems. Här, på branta terrassodlingar, växer druvorna till några av världens bästa viner. Klimatet är svalt och jordmånen består av karga urstensjordar, som den speciella löss-jorden.

Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Viner på 11,5-12,5% kallas Federspiel och är perfekta till mat.

Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

Årgång 2023

Det är alltid spännande när ett omtyckt vin kommer i en ny årgång. Efter en extremt torr vinter kom den efterlängtade nederbörden i april och maj 2023. Vädret var varierande, med instabilt väder under blomningen och en het, torr sommar följd av regn i augusti. Detta bidrog till en stabil mognadsprocess. Vinerna blev täta och saftiga med uttalad frukt och balanserad syra.

FAKTA: Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2023

Artikelnr: 90163
Producent:
Weingut Jamek
Druvsorter:
Grüner Veltliner.
Land:
Österrike.
Distrikt:
Druvodlingar på 25 hektar finns i Weissenkirchen i kvalitetsvindistriktet DAC Wachau.
Smaktyp:
Friskt och fruktigt.
Doft/smak:
Friskt, torrt och fruktigt med delikat kryddiga aromer. Toner av grapefrukt, päron, persika och vitpeppar.
Färg:
Ljust gulgrön.
Vinifieringsteknik:
Druvorna är handplockade. Långsam jäsning sker i ståltank under tempererade förhållanden.
Årgång:
2023.
Alkoholhalt:
12,5%.
Volym:
750 ml.
Passar till:
Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Pris:
199 kronor.

Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985. Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. Varje dag levererar vi mat- och dryckesupplevelser utöver det vanliga.

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages

Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige