Gå direkt till innehåll
Den 10 mars lanseras årgång 2021 av Jamek Jochinger Riesling Federspiel. Ett lätt och fruktigt vitt vin med balanserad syra som passar bra till fisk, skaldjur och rätter av ljust kött som kyckling.
Den 10 mars lanseras årgång 2021 av Jamek Jochinger Riesling Federspiel. Ett lätt och fruktigt vitt vin med balanserad syra som passar bra till fisk, skaldjur och rätter av ljust kött som kyckling.

Pressmeddelande -

NY ÅRGÅNG 2021! Populära Jamek Jochinger Riesling Federspiel tillbaka på Systembolaget 10 mars

Nu tar den nya årgången av omtyckta Jamek Jochinger Riesling Federspiel plats i Systembolagets TSV-sortiment. Den 10 mars lanseras årgång 2021 av denna exklusiva riesling från Weingut Jamek, en av Österrikes främsta vingårdar. Endast 3.600 flaskor levereras till Sverige.

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2021 är ett lätt och fruktigt vitt vin med aromer av gula plommon, äpple och persika. Den fräscha syran och mineraler ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten. Vinet passar utmärkt till fisk och skaldjur, men är även ett mycket bra val till ljust kött som kyckling. Prova även gärna till kryddiga asiatiska rätter eller sushi.

Weingut Jamek

Producenten Jamek är känd för sina eleganta och välbalanserade viner på druvorna grüner veltliner och riesling. I dag drivs vingården av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner. Weingut Jamek åtnjuter genomgående höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Årgång 2021

2021 var ett fantastiskt år för österrikiska viner. Perfekta druvor gav kristallklara viner som låter tala om sig en lång tid framöver. Efter en kall vår, dock utan frost, bjöd äntligen juni på lite sol och värme. Vinstockarna blommade sent detta år. Juli var varm, medan augusti bjöd på regn och svala temperaturer. Men så vände det äntligen i september. Nu följde hela sex veckor med endast två dagars regn. Redan i mitten av september blev nätterna svala, vilket gav en markant skillnad mellan dag- och nattemperatur. Detta bildade enastående aromer i de vita vinerna. I oktober kom varma föhn-vindar och gav rieslingen en extra skjuts innan plockning.

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2021

Druvorna till just detta vin plockades för hand mellan den 12 och 14 oktober 2021. Efter att ha bearbetats traditionellt och försiktigt, har vinet sedan fått jäsa långsamt i ståltank under tempererade förhållandet. Resultatet blev ett vin av hög kvalitet med lagom mycket alkohol och en frisk, härlig syra.

Området Wachau DAC

Vinet växer på branta terrasser ner mot floden Donau som ringlar sig genom området. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna. Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Viner på 11,5-12,5% kallas Federspiel. Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.


FAKTA: Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2021

Artikelnr: 9542701
Producent: Weingut Josef Jamek.
Druva: Riesling.
Land: Österrike.
Distrikt: Wachau DAC, Niederösterreich.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Fruktig, nyanserad doft med inslag av plommon, äpple och persika. Fin syra och mineraler balanserar fruktigheten.
Färg: Ljusgul.
Vinifieringsteknik: Handplockade druvor som långsamt fått jäsa i ståltankar under tempererade förhållanden.
Årgång: 2021.
Alkoholhalt: 12,5%
Volym: 750 ml.
Förpackning: Flaska.
Passar till: Serveras vid 8-10 °C till rätter av fisk och skaldjur, kyckling och kryddiga asiatiska rätter samt sushi.
Pris: 189 kronor.
Tillgängligt antal flaskor: 3 600 st. Säljstart 10 mars 2023.
Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

Några pressröster om årgång 2020:

"Fjäderlätt från Österrikisk klassproducent." – Pär Strömberg, Winetable 22-02-09

Stålig syra, ordentligt med sälta, en studie i citrusfrukter, rökiga stenar och mineraler som glöder och glänser. “ – Sofia Ander, Din Vinguide.se 22-02-11

“Detta är ett vin som faller väl inom ramen för vingårdens klassiska viner med låg sötma och hög grad av fruktsyra." – Monica Åhlund, Vinguiden.se 22-02-02

“Ung, frisk och lätt aromatiskt riesling med med päron, persika, grapefrukt, äpplen, kalk, bra syra, mineral, sälta, balans och längd." – Christian Stojkovic, Vinbanken 22-02-09

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985. Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat innehåll

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige