Gå direkt till innehåll
Den 25 augusti lanseras årgång 2022 av Jamek Ried Frauengärten i Systembolagets tillfälliga TSV-sortiment.
Den 25 augusti lanseras årgång 2022 av Jamek Ried Frauengärten i Systembolagets tillfälliga TSV-sortiment.

Pressmeddelande -

En klassiker är tillbaka! Jamek Ried Frauengärten Grüner Veltliner Federspiel 2022

Nu kommer en omtyckt klassiker från Österrike tillbaka i Systembolagets TSV-sortiment. Den 25 augusti lanseras årgång 2022 av Jamek Ried Frauengärten Grüner Veltiner Federspiel. Endast 6.000 flaskor levereras till Sverige av detta exklusiva vin.

Många svenskar har fått upp ögonen för den österrikiska nationaldruvan grüner veltliner. Aromatisk frukt och stram syra är en tilltalande kombination både till mat och som aptitretare.

Vinerna från Jamek är genomgående välbalanserade och fruktdrivna. Denna grüner veltliner, Ried Frauengärten 2022, är frisk och fruktig med toner av gröna äpplen, päron, vitpeppar och lime. Vinet är ett utmärkt komplement till rätter av fisk eller ljust kött och passar även som apéritif. Prova gärna till en frasig wienerschnitzel på kalvkött och en fräsch sallad.

Om vingården:
Weingut Josef Jamek ligger i Weissenkirchen i den vackra Wachau-dalen, en timme från Österrikes huvudstad Wien. Här på vingårdens 25 hektar utmed floden Donau växer druvorna på terrasserade odlingar. Jordmånen består av så kallad löss-jord som ger vinerna sin speciella karaktär. Druvorna till detta vin handplockades den 27 och 31 oktober 2022. Alla druvor skördas för hand och bearbetas försiktigt och traditionellt. Därefter sker långsam jäsning i ståltank.

Om producenten:
Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som redan på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska viner. Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen.

Om området:
Här i området Wachau produceras några av världens bästa vita viner. Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier som baseras på hur mogna druvorna är när de skördas. Steinfeder är den lättaste typen, följd av Federspiel och Smaragd. Federspielvinerna, som detta, är perfekta att avnjuta till mat.

Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv. I maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område, vilket innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

Årgång 2022:
Det är alltid spännande när ett omtyckt vin kommer i en ny årgång. År 2022 regnade det en del i Wachau i juni, medan sommaren bjöd på höga temperaturer och torka. Därmed fanns alla förutsättningar för att det skulle bli ännu en fantastisk årgång. I september kom rätt så kraftiga regn, vilket gjorde att vinmakarna fick bråttom att skörda. Årgång 2022 gav därför viner med en något lägre alkoholhalt, men vinerna blev mycket eleganta med bra syra och fina fruktaromer.

Vinet importeras av HEBA Food & Beverages AB. För ytterligare information om Hebas alla nyheter och sortiment, varmt välkommen att kontakta: Christian Mahrle, Marknads- och försäljningschef på Heba, tel: 070-8667239, christian@heba.se

Fakta: Jamek Ried Frauengärten Grüner Veltliner Federspiel 2022

Artikelnr: 96048
Producent: Weingut Josef Jamek.
Druva: Grüner Veltliner.
Land: Österrike.
Distrikt: Wachau, Niederösterreich.
Smaktyp: Friskt och fruktigt.
Doft/smak: Frisk och fruktig smak med toner av gröna äpplen, päron, vitpeppar och lime.
Färg: Ljusgul.
Vinifieringsteknik: Före pressning ligger druvorna med skinnkontakt i cirka åtta timmar. Därefter pressas druvorna varsamt och sedan vilar druvmusten i 24 timmar innan jäsning och lagring sker i rostfria tankar.
Årgång: 2022.
Alkoholhalt: 12,5%
Volym: 750 ml.
Förpackning: Flaska.
Passar till: Serveras vid cirka 8-10 °C som apéritif eller till rätter av fisk eller ljust kött.
Pris: 219 kronor.
Tillgängligt antal flaskor: 6.000 st.
Säljstart: 25 augusti 2023 i Systembolagets TSV-sortiment.
Leverantör: HEBA Food & Beverages AB.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Heba

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985. Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken. Varje dag levererar vi mat- och dryckesupplevelser utöver det vanliga.

Kontakter

Christian Mahrle

Christian Mahrle

Presskontakt Sälj- och marknadschef 0457 24085

Relaterat innehåll

Vi levererar drycker och livsmedel på den nordiska marknaden sedan 1985

Våra produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland. I vårt sortiment ingår ett antal noga utvalda internationellt kända varumärken, samt egna varumärken.

Heba Food & Beverages
Box 142, Kyrkvägen 5
37222 Ronneby
Sverige